BTW korting voor kleine ondernemers

In een van mijn eerdere blogs ben ik ingegaan op wat BTW nu eigenlijk precies is. Zodra je als ondernemer BTW moet gaan afdragen, heb je ook een administratie nodig die voldoet aan de vereisten van de belastingdienst. Maar hoe zit dit nu als je maar een kleine ondernemer bent? Moet je dan ook voldoen aan al die voorwaarden? Welke vrijstellingen zijn er en over welke bedragen hebben we het dan? Ik zet het voor je op een rijtje. 

Kleineondernemersregeling

Gelukkig bestaat er de kleineondermersregeling. Dit houdt in dat je korting krijgt op je af te dragen BTW. De korting die je krijgt is afhankelijk van de BTW die je af moet dragen. Hier heb je dan wel je voorbelasting (BTW berekent over je ingekochte goederen of diensten) vanaf getrokken.

Is dit bedrag aan BTW dat je moet betalen over een heel jaar minder dan EUR 1.883,- (2017)? Dan kun je korting krijgen. Je dient dan wel te voldoen aan de vier voorwaarden van de kleineondernemersregeling:

 • Je betaalt minder dan EUR 1.883,- BTW in één jaar.
 • Je hebt een eenmanszaak (of maatschap / VOF).
 • Je onderneming is in Nederland gevestigd.
 • Je voldoet aan de administratieve verplichtingen voor de BTW. Zie hiervoor ook deze eerdere blog.

Administratieve lastenverlichting

Het bijhouden van een administratie die voldoet aan de BTW vereisten is relatief veel werk. Zeker als je daar weinig opbrengsten tegenover hebt staan. Je kan dan het idee hebben dat je meer tijd kwijt bent met je administratie voor de belastingdienst dan met ondernemen. Dat kan natuurlijk ook niet de bedoeling zijn.

Betaal je in een jaar EUR 1.345,- BTW of minder? Dan betaal je helemaal geen BTW meer. Sterker nog: Verwacht je dit ook voor de komende jaren? Vraag dan ontheffing aan voor de administratieve lasten. Hierdoor hoef je ook geen BTW aangifte meer te doen. En kun je meer tijd besteden aan je onderneming (zodat je heel veel omzet haalt, weer boven die drempel uitkomt, je weer BTW moet gaan betalen en ook de administratie moet gaan bijhouden, maar dat is voor later zorg).

Tips & Tricks

 • Geef je korting op de BTW aan in de laatste aangifte van het jaar. Op deze manier weet je beter wat het totaal bedrag aan BTW is geweest voor het gehele jaar.
 • Ben je ondernemer volgens de inkomstenbelasting? Geef dan je BTW korting op in de ‘overige buitengewone baten’ in de winst&verliesrekening.
 • Ben je geen ondernemer voor de inkomstenbelasting? Dan vul je de korting in bij de ‘Inkomsten’ op het scherm ‘Inkomsten uit overig werk’.
 • De BTW korting geldt per ondernemer en niet per bedrijf. Heb je dus meerdere bedrijven onder één eenmanszaak, tel dan de BTW van je verschillende bedrijven bij elkaar op.

En nu?

Heb je ooit gebruik gemaakt van de kleineondernemersregeling? Was je bekend met deze regeling? Heb je nog vragen? Let me know!

 

Follow my blog with Bloglovin


3 thoughts on “BTW korting voor kleine ondernemers

 1. neeltje

  hoi Marjan
  Ik heb inderdaad eind 2016 gebruik gemaakt van de KOR. Ik had netjes BTW betaald (50 euro) over kwartaal 3 en bij kwartaal 4 heb ik aangegeven dat ik aanmerking kwam voor de KOR en kreeg ik die 50 euro fijn weer terug gestort. Maar hoe vraag je ontheffing aan voor de administratieve lasten? Want de belastingdienst heeft me per post laten weten dat ik weer BTW aangifte moet doen voor kwartaal 1-2017,. maar ik verwacht in 2017 weer onder de KOR te vallen. Moet je de belastingdienst bellen, of mailen? of is er een formulier voor?

  1. Marjan

   Hi Neeltje,

   Fijn dat je gebruik hebt kunnen maken van de KOR. Scheelt toch weer!
   De belastingdienst stuurt dergelijke aangifte brieven gewoon standaard. Om in aanmerking te komen voor de ontheffing administratieve lasten, moet je een brief sturen naar je belastingkantoor (ja, echt per post). Op de website van de belastingdienst staan de adressen van de belastingkantoren. Succes!

   Liefs, Marjan

 2. […] Signaleer tijdig dat je hier gebruik van kunt maken zodat je hier geen geld laat liggen. Wil je meer... thehappyfinancial.com/5x-waar-moet-je-op-letten-bij-je-btw-aangifte

Comments are closed.