In mijn blogs schrijf ik vaak over belastingvoordelen. Hoe kun je belasting besparen? Hoe zorg je ervoor dat je zo min mogelijk belasting hoeft te betalen? Voor zowel jouw persoonlijk als voor ondernemers. Maar soms krijg je gewoon geld van de belastingdienst. In dat geval heet het toeslagen. Ik zet ze hier voor je op een rijtje, inclusief de voorwaarden en attentie punten. 

Soorten toeslagen

Ik wilde deze blog in eerste instantie beginnen met: toeslagen zijn super easy, je krijg geld van de belastingdienst, een en al feest! Maar toen ging ik op onderzoek uit en bleek dat dus tegen te vallen. En niet zo’n beetje ook.

Bij het aanvragen van toeslagen heb je namelijk te maken met diverse voorwaarden waar je aan moet voldoen. Met name ten aanzien van je maximaal vermogen en je maximaal inkomen. Ik heb me uren rot gezocht voordat ik dit een beetje in kaart had.

Dus: toeslagen van de belastingdienst is zeker niet eenvoudig en je moet er echt wel wat voor doen. Maar dat neemt niet weg dat het zeker de moeite waard is (als je voldoet aan de voorwaarden dan).

Zorgtoeslag

De eerste toeslag variant is gemaakt als tegemoetkoming in de kosten voor je zorgverzekering. Je zorgverzekering is een verplichte verzekering voor iedereen en zeker niet een van de goedkoopste verzekeringen. Deze zorgtoeslag geldt alleen voor Nederlandse zorgverzekeringen.

Huurtoeslag

Als je in een huurwoning woont, heb je recht op huurtoeslag. Hierbij is het wel van belang dat het gaat om een zelfstandige woonruimte en dat je een huurovereenkomst hebt getekend. Ook dien je bij de gemeente op dat adres ingeschreven te staan. Als je de huurprijs van je woning doorgeeft aan de belastingdienst, reken je ook de servicekosten mee. Hiervoor wordt maximaal 48 euro meegerekend en het gaat alleen om servicekosten voor gemeenschappelijke ruimten. Daarnaast geldt een maximale rekenhuur van 710 euro (18-23 jaar: 414 euro). Aan de andere kant is er ook een minimale huurgrens van 223 euro.

Kinderopvangtoeslag

Als je kinderen hebt die naar de kinderopvang gaan, kun je kinderopvangtoeslag aanvragen. De kinderopvangtoeslag ontvang je van de Sociale Verzekeringsbank. Per kind kun je voor maximaal 230 uur kinderopvangtoeslag krijgen. Daarnaast is sprake van een maximumuurtarief dat vergoed wordt. Dit bedrag wordt ieder jaar vastgesteld en bedraagt voor 2017 7,18 euro voor dagopvang en 6,69 voor buitenschoolseopvang in een kindercentrum. Bij een gastouder zijn deze uurtarieven voor beide 5,75 per uur. Als je meer betaalt, krijg je over het meerdere geen kinderopvangtoeslag.

Daarnaast geldt dat je zoon of dochter naar een geregistreerde kinderopvang dient te gaan waarmee je een contract hebt afgesloten.

Kindgebonden budget

Naast de kinderbijslag kun je recht hebben op kindgebonden budget. Dit budget is afhankelijk van de hoogte van je inkomen, de leeftijd van je kinderen en hoeveel kinderen je hebt.

the happy financial belastingdienst toeslagen

Wat zijn de voorwaarden?

Voor de vier verschillende toeslagen gelden verschillende regels. Maar voor alle vier de toeslagen gelden de volgende minimale eisen:

  • Je bent minimaal 18 jaar of ouder;
  • Je (gezamenlijk) inkomen en / of vermogen komt niet boven het drempelbedrag. Deze drempelbedragen zijn voor de verschillende toeslagen anders. Ik heb ze hieronder voor je op een rijtje gezet.
Drempelbedragen 2017 
     
Zorgtoeslag Zonder toeslagpartner Met toeslagpartner
Maximaal jaarinkomen  27.857  35.116
Maximaal vermogen  107.752  132.752
Huurtoeslag
Maximaal jaarinkomen  22.200  30.000
Maximaal vermogen  25.000  50.000
   
Kinderopvangtoeslag
Maximaal jaarinkomen  nvt  nvt
Maximaal vermogen  nvt  nvt
Kindgebonden budget
Maximaal jaarinkomen  20.109  20.109
Maximaal vermogen  107.752  132.752

Waar moet ik op letten?

De drempelbedragen wijzigen ieder jaar. Op de website van de belastingdienst staan altijd de meest actuele bedragen. De bedragen zoals in bovenstaande tabel opgenomen, zijn van toepassing voor 2017.

Geef wijzigingen in je inkomen of dat van je partner direct door aan de belastingdienst. Ook als je bijvoorbeeld wel te maken krijgt met een toeslagpartner, of juist niet meer, is het van belang dit door te geven. Doe je dit niet of te laat, dien je het te veel ontvangen bedrag aan het eind van het jaar gewoon terug te betalen. Gelukkig mag dit wel in termijnen, maar ideaal is het natuurlijk niet.

Praktische zaken

Nog even wat praktische zaken op een rijtje:

  • De toeslagen krijg je vooruitbetaald. Op de 20e van iedere maand (de toeslag van maart 2017 krijg je dus op 20 februari 2017 uitbetaald).
  • Toeslagen over 2016 kun je nog tot 1 september 2017 aanvragen.
  • Wijzigingen in je situatie dien je binnen vier weken door te geven aan de belastingdienst. Dit geef je door via mijntoeslagen.nl

En nu?

Op de website van de belastingdienst (toeslagen.nl), kun je een proefberekening maken voor de verschillende toeslag vormen.

Follow my blog with Bloglovin