Aflossen van je DUO schuld

Voor velen een keiharde waarheid: een mooie studie afgerond, maar toch een schuld bij de DUO. Deze schuld, hoe groot of klein ook, moet afgelost worden. Welke mogelijkheden heb je daarbij en wat zijn de gevolgen? Ik zet het voor je op een rijtje. 

DUO schuld – de ouwe lullen categorie vs de jonkies

Door het schrijven van deze post voelde ik me wel een beetje oud moet ik zeggen. Maar gelukkig niet zo oud als een collega die het laatst had over de Informatie Beheer Groep (dat is echt nog een term uit het dinosaurussen tijdperk, maar dat is de oude naam van DUO).

Tijdens mijn research zag ik namelijk dat je ten aanzien van terugbetalen in drie categorieën kunt vallen. Er zijn namelijk regels voor terugbetalers vanaf 2018, tussen 2012 en 2018 en van voor 2012. Hierbij geldt wanneer je voor het eerst studiefinanciering hebt gekregen. Ik ben van de laatste, en dus oudste categorie (mijn categorie mag zelfs nog kiezen om via automatische incasso te betalen en krijgt dan korting, kun je nagaan).

Belangrijkste verschil tussen deze ouderdomscategorieën is met name de aflos periode. De aflos periode is voor de jongste groep maximaal 35 jaar en voor de andere twee groep maximaal 15 jaar.

Een ander verschil zit in de berekening van de draagkracht van de terugbetaler. Krijg je voor het eerst stufi in 2018, dan betaal je maximaal 4% boven de draagkracht vrije voet. Vanaf 2012-2018 bedraagt dit 12%. Deze draagkracht berekening kan je af te lossen bedrag per maand wel verlagen, maar nooit verhogen. Bij de oudere categorie wordt je inkomen in schijven verdeeld en op basis daarvan een maandbedrag vastgesteld.

Wanneer moet je terugbetalen?

Gelukkig hoef je niet meteen je eerste salaris naar de DUO over te maken. Je hebt namelijk te maken met een zogenaamde aanloopfase. Dit is een periode van twee jaar die begint op 1 januari na het jaar dat je recht op studiefinanciering stopt. Bijvoorbeeld: Je recht op studiefinanciering stopt in juli 2015. De aanloopfase begint dan op 1 januari 2016. Je eerste aflossing moet je twee jaar daarna doen, dus op 1 januari 2018.

Hoeveel moet ik aflossen?

Het bedrag dat je maandelijks moet aflossen is weer afhankelijk van je categorie waar je in valt. Afhankelijk van in welk jaar je je laatste studiefinanciering kreeg, betaal je een vast rentepercentage. Daarnaast is het te betalen bedrag afhankelijk van de totale omvang van je studieschuld.

Jullie weten inmiddels dat ik een groot voorstander ben van het aflossen van schulden. Gelukkig kun je je DUO-schuld ook sneller aflossen door een hoger maandbedrag op te geven. Over het algemeen betaal je niet zoveel rente over deze schulden, dus kan me helemaal voorstellen dat deze DUO-schuld onderaan je ‘af te lossen-schulden’ lijstje staat. Check voor meer tips over het aflossen van je schulden, mijn eerdere blog.

the happy financial DUO schuld

Rente betalen over je DUO-schuld

De rente die je betaalt over je DUO-schuld wordt iedere keer voor vijf jaar vastgesteld. De eerste keer dat de rente vastgesteld wordt, is in het jaar dat je geen recht meer hebt op studiefinanciering. Je krijgt hier bericht van via DUO. Deze rente is niet aftrekbaar in je inkomstenbelasting.

DUO-schuld en een hypotheek

Heeft een studieschuld invloed op de hoogte van je maximale hypotheek? Jazeker, je geeft dit bedrag op bij je hypotheekverstrekker. Je hypotheekverstrekker neemt dit bedrag mee omdat je hier maandelijks een bedrag aan moet betalen, dat je niet aan je hypotheek kunt besteden. Je maximale hypotheek wordt dus lager.

Ook hierin wordt onderscheid gemaakt tussen studieschulden die zijn ontstaan voor 2015 (dus terugbetalen voor 2018, de twee oudste categorieën) en van na 2015 (terugbetalen na 2018). In de oudere categorieën bepaalt de hypotheekverstrekker dat je 0,75% van je totale studieschuld maandelijks aan DUO moet terugbetalen en brengt dit in mindering op je maandbedrag dat je netto kan betalen aan je hypotheek. Voor de jongere terugbetalers is dit percentage 0,45%.

Je studieschuld zorgt niet voor een BKR registratie. Melden van de de DUO-schuld wordt wel aangeraden zodat hier rekening mee gehouden kan worden bij je maximale draagkracht ten aanzien van je maandelijkse hypotheeklasten.

En nu?

Zodra je je studieschuld volledig hebt afgelost, krijg je hiervan een bericht en stopt je automatische incasso. Had jij ook een studieschuld? Hoe ben jij omgegaan met deze schuld? Heb je hier last van gehad toen je een huis ging kopen? Let me know.

Follow my blog with Bloglovin


8 thoughts on “Aflossen van je DUO schuld

 1. Sandra Beantwoorden

  Ik heb op dit moment nog een studieschuld waarvan ik sinds dit jaar moet aflossen. In de twee jaar hiervoor heb ik wel veel gespaard en al delen afgelost en het plan is ook om extra af te lossen, zodat de lening sneller terugbetaalt is.

  Afgelopen jaar hebben wij een huis gekocht en het heeft zeker invloed gehad op het bedrag dat wij konden lenen voor een hypotheek. Het is dat we hem tijdens onze zoektocht niet zijn tegengekomen, maar het had nog wel eens het verschil kunnen maken tussen wel of niet ons droomhuis kunnen kopen!

  Als studente had ik nooit zo’n besef van de gevolgen die zo’n lening en ik denk dat de bewustwording hiervan ook zeker nog wel mag groeien bij iedere generatie die er aan begint. Ik denk dat het goed is om tijdens je studie bezig te zijn met je budget en om écht niet meer te lenen dan je nodig hebt om rond te komen. Het klinkt heel simpel om te zeggen hoe minder je leent, hoe beter, maar het is ook gewoon echt zo.

  1. Marjan Beantwoorden

   Hi Sandra,

   Dank je wel voor je reactie!
   Ik denk dat het inderdaad precies is zoals je zegt: Als je studeert heb je te weinig besef van budget en geld en is lenen te makkelijk. Je komt er later, bijvoorbeeld bij de aankoop van je huis, pas achter wat de gevolgen écht zijn.
   Super dat je al een groot gedeelte hebt kunnen aflossen!

   Liefs, Marjan

 2. Lisa Beantwoorden

  Ik had een vraag, het is niet financieel maar hopelijk weet jij hier antwoord op…Ik ben van studie geswitched en vang dus al ruim 2,5 jaar geen stufi meer. Betekend dit dat ik nu al had moeten afbetalen of geldt dit pas als je je diploma hebt?

  En trouwens leuke blogs, heel leuk geschreven en interessante onderwerpen! 🙂

  1. Marjan Beantwoorden

   Hi Lisa,
   Volgens mij is het zo dat je moet in het jaar nadat je geen recht meer hebt op studiefinanciering de aanloopperiode begint. Na deze aanloopperiode van 2 jaar begint de aflossing. Voor de zekerheid zou ik even bellen met DUO.

   Top, dank je wel! Leuk om te horen :).

   Liefs, Marjan

 3. […] je in mindering op je vermogen. Onder schulden worden verstaan: kredieten, hypotheken, rood staan, s... thehappyfinancial.com/aangifte-inkomstenbelasting-box-3
 4. Marthe Beantwoorden

  Hi Marjan,
  Ook ik lees met plezier je blogs :). En helemaal eens met de reactie van Sandra trouwens. Ik ben van het dinosaurussen-IBG tijdperk en ben inmiddels over de helft van de 15 jaar looptijd. In principe gaat mijn voorkeur ook naar zo snel mogelijk aflossen, maar in dit geval is het renteverschil met mijn spaarrekening erg hoog. DUO rekent momenteel 0,5% en mijn spaarrekening 3,5%. Zou jij in deze situatie ook adviseren sneller af te lossen?
  Liefs, Marthe

  1. Marjan Beantwoorden

   Hi Marthe,

   Wat leuk om van je te horen! En super dat je mijn blogs leest!
   Als je er puur rente technisch naar kijkt, lijkt minimaal aflossen op je DUO en zoveel mogelijk sparen het voordeligst.
   Maar aan de andere kant: als je geen aflossing meer hebt op je DUO, kun je ook meer in spaarrekening stoppen.
   Je hebt wel echt n goede rente op je spaarrekening trouwens ;)!
   Wat het belangrijkste is: doe vooral waar jij jezelf het prettigst bij voelt. Wat achter de hand hebben op je spaarrekening voelt voor veel mensen ook fijn. Andere vinden het weer fijner om maandelijks minder lasten te hebben (zoals in dit geval de maandelijkse DUO aflossing).

   Liefs, Marjan

 5. […] kreeg ik veel reacties. Een groot deel van deze reacties kwam van mensen met een studieschuld bij DU... https://thehappyfinancial.com/studieschuld-aflossen

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*